20 Şubat 2013 Çarşamba

Çocuk ve spor



Spor yapan çocuklarımızın;
• Fiziksel olarak kemik ve kas yapıları güçlenir,
• Sürat, çeviklik, kuvvet, esneklik ve koordinasyon özellikleri gelişir,
• Vücutlarındaki oksijen dolaşımları artar,
• Diabet ve kalp riskine karşı korunurlar,
• Zihinsel olarak özgüven, karar verebilme ve liderlik becerileri gelişir, takım olarak çalışmayı ve oynamayı öğrenirler




Ailelerin ve çocukların spor tercihinde, ekranda çok gördükleri bir spor dalı genelde öne çıkıyor. Bu anlamda futbol, basketbol ve voleybol hala en revaçta olan spor dalları arasında yer alıyorlar. Ancak, bu spor dalları çok popüler olmalarına karşın ilerleyen yaşlarda yapmaya pek uygun değildir. O nedenle aileler, çocuklarının spor seçiminde öncelikle keyif alacakları bir spor çeşidini tercih etmeleri konusunda yardımcı olmalılar.

Seçilecek sporun çocuğun yaşına, cinsiyetine, yeteneğine ve daha da önemlisi fizyolojik yaşına uygun olması gerekir. Çocuklar takvim yaşlarına göre aynı olsa da, kendi fiziksel, beyinsel ve olgunlaşma düzeylerine göre farklı oranlarda gelişir ve büyürler. Özellikle küçük yaşlarda çocuğun gelişiminde 3-5 ayın bile çok önemli etkisi olabilmektedir. Spor tercihlerinde, çocukların fizyolojik yaşı mutlaka dikkate alınmalıdır. Fizyolojik yaşın, takvim yaşına uygun olmaması durumunda, spor yaralanmalarına kadar gidebilecek sorunların yaşanabileceğini unutmamak gerekiyor.

Yaşa göre spor seçimleri ;

2–3 Yaş: Sadece koşma, yakalama, zıplama gibi temel hareketleri yapabilirler. Dolayısıyla bu yaşta bir spor tercihi yapmak yerine, aileler çocukların aile bireyleri ve arkadaşları ile oyun oynamalarını sağlamalıdır. . Bu amaçla bahçede koşma, yürüme, dans etme, suda gözetim altında oynama ve ciddi deneyimli kişiler eşliğinde jimnastik seçilebilir.

4–6 Yaş: Dans etme, yüzme, jimnastik, ip atlama, elim sende, sek sek oynayabilir, üç tekerlekli bisiklete binebilirler. Bu yaşta çok deneyimli kişiler eşliğinde yüzme ve jimnastik başlanılabilir. Altı yaşından sonra çocuklarda güvenli ve kontrollü hareket yapma yeteneği gelişir ve spor tercihleri yavaş yavaş oluşmaya başlar.

7–10 Yaş: Jimnastik, yüzme, futbol, basketbol, voleybol, hentbol, bisiklet, tenis yüzme gibi sporlarla ilgili temel eğitime ve bunların birleşimini içeren sporlara başlayabilirler. Zaman zaman bazı spor kulüpleri çocuklara ve ailelere yanlış yönlendirme yapabilmektedirler. Eğer çocuk sadece basketbol oynanan bir spor kulübüne gidiyorsa, çocuğa basketbolun tüm detayları yavaş yavaş verilmeye çalışılır. Ama asıl yapılması gereken çocuklara tüm toplu sporları içeren oyunlar oynatıp, onların el-göz ve hareket koordinasyonunun geliştirmesini sağlamaktır.

10 Yaş sonrası: Daha önceki yaşlarda başladıkları sporları daha organize olarak yapmaya devam ederken, atletizm, güreş ve küreğe başlayabilirler. Birkaç yıl sonra ise daha çok kuvvet gerektiren sporlara boks, tekvando, karateye başlamak uygundur. Bu sporlara daha erken de başlanabilir, ama yine direkt bu sporlara değil onların alt yapısını oluşturacak esnekliklerini, dengelerini ve koordinasyonlarını geliştirecek temel hareketleri içeren bir antrenmanlara başlamak daha uygun olacaktır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder