12 Temmuz 2012 Perşembe
Hacim çalışması
Kas çalışmasında sonuç
elde edebilmek, çalışma temponuz, programınız, genetik yapının elverdiği
gelişim olanakları, dinlenme süresi ve beslenme gibi pek çok faktöre bağlıdır.
Genetik faktörlerden başlayarak sıra ile inceleyelim.
Fitness dünyasındaki
bilimsel çalışmalar temel bir gerçeğe işaret ediyor: kas hipertrofisi ağırlıklı
olarak hızlı dönümlü beyaz kaslarda gerçekleşir. Hızlı dönümlü beyaz kas
lifleri yoğun güç çalışmalarında uyarılırlar. Yavaş dönümlü kırmızı kas lifleri
ise düşük tempolu aerobik çalışmalarda daha çok uyarılır.. Uzun mesafe
koşucuları kırmızı lifli kas grubunu çok geliştiren sporculara örnek teşkil
eder. Bu tür atletlere bakacak olursak kırmızı kasları çok çalıştırmanın kaslı
görünümün temel koşulunu oluşturmadığını rahatlıkla anlayabiliriz. Ağırlık
kaldırma aletlerinde yüksek tekrarlı çalışmalar yapmak daha çok kırmızı lifleri
çalıştırmakta. Bu nedenle beyaz kas liflerinizi harekete geçirebileceğiniz
şekilde, yani düşük tekrar sayıları ve maksimum güç ile kaldırış yapmanın hacmi
arttırıcı yönde etkisi olacaktır. Kasları yüksek tekrarlı olarak çalışmaktan ne
kadar uzaklaşırsanız onlarao kadar çok hacim kazandırma şansınız olur. Kişinin
genetic yapısına bağlı olarak beyaz kas liflerinin sayısı kişinin ulaşabileceği
maksimum kas büyüklüğünün sınırlarını da belirleyebilir. Ancak buna bakarak,
umutsuzluğa kapılmak ve kas çalışmaktan vazgeçmek doğru değildir. Her insan
kaslarını gözle görünür derecede geliştirerek şekillendirebilir.
Kas hacmini arttırırken
dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de şudur: kasların gelişmek
için dinlenmeye ihtiyacı vardır. Çalışma yalnızca bir başlangıçtır. Kas
dokularının onarılması ve gelişmesi için bir haftalık bir sure geçmesi gerekir.
Bu nedenle bir kas grubunu beş günde birden daha fazla bir sıklıkla çalışmak,
hacim kazanmak açısından, doğru değildir. Her kas grubunu haftada bir çalışmak
en iyi yöntemdir.
4 - 8 tekrar düşük
tekrar sayısıdır. Ancak çalıştığınız kas grubundaki beyaz kas grubunu 8
tekrarla uyaramayabilirsiniz de. Bacakların normalde 20 tekrarlı setlere
ihtiyacı olabilecekken, omuzlar 12 tekrarlık bir set gerektiriyor olabilir. Her
bir set arasında 2 - 4 dakika ara vermelisiniz. Amaç setin her bir tekrarına
maksimum patlayıcı gücü verebilmek olmalıdır. Bir sette nefes nefese
kalmışsanız bir sonrakine hemen geçmeyin. Dinlenin ve kasınızdaki yanmanın
geçmesini ve nefes alışınızın normale dönmesini bekleyin. Yüksek tekrar
sayıları kaslara hacim kazandırmaz. Hatta onları sertleştirmez bile. Düşük
tekrar sayılarında maksimum güç sarfedebileceğiniz ağırlıkları kaldırmayı
denemelisiniz. Son setinizde çok düşük tekrar sayısı ile (2 - 4)
kaldırabileceğiniz en yüksek ağırlığı kaldırmalısınız. Bu arada hareketleri
eklem sisteminizi zorlamayacak şekilde, düzgün ve hareket disiplinine uygun bir
şekilde yapmalısınız. Unutmayın ki gelişmiş kaslara sahip olmak eklem ve
iskelet sisteminde kalıcı hasarlar meydana gelmesinden daha önemli olamaz.
Her çalışmanın
başlangıcında ısınmak için bir kaç yüksek tekrar-düşük kilolu set yapın. Çok
düşük kilolarla yapacağınız bu tekrarlar meydana gelebilecek kazaları ve
sakatlıkları engelleyebilir. Göğüsle kaldırabileceğiniz maksimumu kaldırdığınız
an çalışmanın yirminci dakikasında gerçekleşebilir. Salona girince hemen yüksek
ağırlıklara koşmayın. Ağır kaldırmadan once mutlaka ısının.
Kaslarınıza hacim
kazandırmak için kas olarak kilo almanız gerekmektedir. Size yazılan diyette
iki şeye dikkat etmelisiniz. Birinci olarak kasların yakıtı karbonhidrattır.
Kaslara çalışmaları için gereken karbonhidrat desteğini vermelisiniz. Ne kadar
karbonhidrat alacağınız, yaş, kilo, metabolizma hızınıza bağlı olarak değişir.
İkinici olarak, kas yapımında kullanılan madde aminoasittir. Aminoasitler
proteinlerin yapı taşıdır. Kas yapımını hızlandırmak için kişinin vücut
ağırlığının her kilogramı başına 1,5 -
Etiketler:
egzersiz,
fitness,
Kas,
kas ağrısı,
korhan,
korhan güler,
kuşadası,
kuşadası yüzme,
sağlık,
sağlıklı beslenme,
sporcu beslenmesi,
yüzme
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder