"Dünyadaki En Sağlıklı 150 Gıda" kitabıyla ünlenen
Dr. Jonny Bowden'ın yardımıyla hazırlanan listede günlük hayatta değeri
bilinmeyen ancak tam bir sağlık deposu olan 11 besin anlatıldı.
Liste, Amerikalı ünlü
beslenme uzmanı Jonny Bowden tarafından kaleme alınan ve haftalarca çok
satanlar listesinde kalan The 150 Healthiest Foods On Earth (Dünyanın En
Sağlıklı 150 Yiyeceği) isimli kitaptan derlendi.
Dr. Jonny Bowden’ın
yardımıyla hazırlanan listede günlük hayatta değeri bilinmeyen ancak tam bir
sağlık deposu olan besinleri en ince detaylarıyla anlatıyor.
İşte dünyanın en sağlıklı
gıdaları:
PANCAR: Pancarların kırmızı ıspanaklar olarak görülmesi
gerektiğini belirten Dr. Bowden içinde barındırdığı yüksek oranda folik asit ve
doğal kırmızı pigmentlerin kanserle savaşmak için çok önemli olduğunu
belirtiyor.
Nasıl tüketilmeli: Taze, çiğ ve salata içinde. Ancak pişirilirse
antioksidan gücünü yitirir.
LAHANA: “Sulforaphane” gibi kanserle mücadele eden enzimler
barındırır.
Nasıl tüketilmeli: Lahana salatası şeklinde yenilebileceği gibi
hamburger ve sandviçlerin arasına da konularak tüketilebilir.
PAZI: Göz sağlığına iyi gelen “karoten” oranı çok yüksek
olduğu için kullanılmasında fayda var.
Nasıl tüketilmeli: Dilimlenerek zeytin yağıyla tüketilebilir.
TARÇIN: Tansiyon ve kolestrole iyi gelir, her ikisini de
dengelemeye yardımcıdır.
Nasıl tüketilmeli: Kahvenin ya da yulaf ezmesinin üzerine serpin.
NAR SUYU: Kan basıncının düzenlenmesine katkıda bulunan nar
suyu antioksidan deposudur. Damarları korur ve tümörlerin büyümesini
engeller.
Nasıl tüketilmeli: Narın suyunu sıkıp için.
BALKABAĞI
ÇEKİRDEĞİ: Balkabağının en
sağlıklı yeri olan çekirdekler magnezyum deposudur ve yüksek oranda mineral
barındırır. Bu mineraller ölümü uzatır.
Nasıl tüketilmeli: Salata üzerine konulmalı ya da atıştırmalık gibi
pişirilerek yenmeli.
SARDALYA: Konservedeki en sağlıklı gıdalardan olan sardalyanın
yüksek omega-3 ve kalsiyum değerleri onu bu listeye sokuyor. Demir, potasyum,
fosfor, B vitamini, magnezyum ve manganez oranları çok yüksek.
Nasıl tüketilmeli: Salata ve ekmek üzerinde soğan ve soslarla
yiyebilirsiniz.
ZERDEÇAL: Baharatların yıldızı olarak tanımlanan zerdeçal
kanserle mücadeleye yardımcı oluyor.
Nasıl tüketilmeli: Tavada yumurtaya ekleyin ya da sebze yemeğine koyun.
DONDURULMUŞ
YABANMERSİNİ: Dondurulmuş
olmasına rağmen gücünden birşey kaybetmeyen dondurulmuş yabanmersini hafızaya
iyi geliyor.
Nasıl tüketilmeli: Yoğurdun içine karıştırılarak tüketilebilir.
KONSERVE
BALKABAĞI: Düşük kalorili
olmasının yanında lif ve A vitamini oranı yüksek olması dolayısıyla oldukça
sağlıklı bir besin.
Nasıl tüketilmeli: Biraz yağ, tarçın ve hindistan cevizini karıştırarak
tüketin.
KURU ERİK: Aynı erikte olduğu gibi kuru erik de antioksidan
deposudur.
Nasıl tüketilmeli: Salamın arasına konularak yenilebilir.
YEŞİL ÇAY: Mesane, kolon, nefes borusu, pankreas, rektum ve
mide kanserlerine yakalanma riskini azaltır. Kilo kontrolünü kolaylaştırır.
ELMA: Akciğer kanseri, astım ve diyabete karşı korur.
Kemik güçlendiren K vitamini içerir. Yemeklerden 30 dakika önce tüketildiğinde
iştahı bastırmaya yardımcı olur.
BROKOLİ: Tüm kanser risklerini azaltır. Mineral ve vitamin
oranları çok yüksektir. Ayrıca vücudu toksinlerden arındıran kimyasallara
sahiptir.
YUMURTA: Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor.
Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük. Beyni korur ve göz sağlığını
güçlendirir.
KIRMIZI
ET: İşlemden geçirilmemiş
kırmızı et, omega-3 bakımından zengindir. Makul miktarda tüketildiğinde
kanserden korur. Protein ve B12 vitamini kaynağı.
FINDIK-FISTIK: Haftada 5 kez tüketmek kalp krizi ve kalp hastalığı
riskini yüzde 30-50 arasında azaltıyor. Her gün için 25 gramlık, badem, ceviz,
fıstık, fındık yeterli.
SÜT: Vitamin, mineral ve yararlı bakteriler bakımından
zengin olan süt, kanserle savaşan CLA asidini de içerir.
SOMON: En iyi anti-aging gıdası. Omega-3 beyni ve kalbi
korur. Ruh halini dengeler ve kan şekerini düzenler.
FASULYE: Kiloyu dengeler, kan şekerini düzenler. Kolon
kanseri ve kalp hastalığından korur. Günlük tavsiye edilen lif miktarı 25-38 gram . Bir fincan fasulye
ise 11-17 gram
lif içerir.
YABAN
MERSİNİ: Kanserden koruyan
antioksidanlar içerir ve hafızayı güçlü kılar. Lif bakımından zengindir.
SOĞAN-SARIMSAK: Mide, prostat, yemek borusu kanserlerine karşı
korur. Kalp hastalığı riskini yüzde 20 azaltır.
ZEYTİNYAĞI: Özellikle sızma olanı tercih edilmeli. Salata ve soslarda kullanılmalı.
Haşlanmış olan sebzelerin üzerine dökülmeli. Kanser türlerini önlemede çok
etkilidir. Damar açma özelliği vardır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder